Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is az a Karaoke?

2009.02.23

A karaoke néven ismert szórakozási forma Japánból származik, a szó jelentése: üres zenekar. (A karaoke szót biztos mindenki ismeri: ez üres, puszta kezet jelent.) A karaoke-bárokban történő éneklés a japánok egyik kedvenc időtöltésévé vált, és az egész világot meghódította. Egyes ázsiai országokban a karaoke a mindennapi életforma részévé, igazi közösségi szórakozássá vált.

Magyarországon is egyre népszerűbb ez a kedvtelés, egyre több helyen találkozhatunk karaoke-műsorral, sok szórakozóhelyen akár heti rendszerességgel. A karaoke céges partik, hétvégi tréningek és családi események kiegészítő programjának is kiváló. Sőt, már nálunk is vannak olyan karaoke-rajongók, akiknek otthoni felszerelése és dal-gyűjteménye van.

Természetesen az énekléshez nem használhatók a kedvenc dalokat tartalmazó audio cd-k, hiszen azokon az eredeti szólóének is hallható. A karaoke-szolgáltatók dal-listáján olyan felvételek találhatók, amelyek vagy az eredeti hangfelvételek stúdióalapjainak felhasználásával készültek (ez a legritkább), vagy az adott dal hangszerekkel, zenészekkel történő feljátszásával jöttek létre (ez gyakrabban előfordul), vagy PC-vel / elektronikus hangszerrel (MIDI) programozták őket (sajnos ez elég gyakori, bár az így készült alapok zeneileg általában jóval gyengébbek az előző két megoldásnál).

A karaoke-show házigazdája, a műsorvezető maga is igyekszik kedvet csinálni az énekléshez, fő feladata azonban a soron következő előadó(k) felkonferálása és a jó hangulat megteremtése.

Az énekes dolgát megkönnyítendő a kiválasztott dal szövege a zenével szinkronban jelenik meg a monitoron vagy a vetítővásznon. Kérésre a zene transzponálható, azaz a hangnem félhangnyi lépésekben lefelé vagy felfelé módosítható, ha valakinek túl magas vagy mély lenne az eredeti hangfekvés.

A műsor folyamán mindenki jól szórakozik: az is, aki énekel, és az is, aki csak a többieket hallgatja, magában dúdolva a slágereket...